onsdag 23 januari 2013

Marsipangris


Marsipangris Enkelt att göra. Fungerar grymt bra att äta även efter jul.
Ingredienser
100g vit marsipan
Lite röd marsipan
Blockchoklad
ev. Kristyr till ögonen

Gör såhär:
1. Forma marsipanen till en rund slät kula. Det får inte vara några sprickor.
OBS!! Spara 8g till öronen (4g per styck)
samt 4g till knorren.

2. Forma marsipankulan till en droppe. Det gör man lätt genom att pressa lite extra längre ned i handflatan, så att den spetsiga sidan kommer nedåt. Den ska vara ca 10 cm lång. 

3. Putta försiktigt ihop den spetsiga sidan till ett tryne. Det är viktigt att du puttar den lite uppåt samtidigt som du pressar trynet bakåt. Skär upp och öppna gapet. Den övre delen ska bestå av ca 2/3 av trynet

4.  Markera två näsborrar. Forma den röda marsipanen till ett klot. Placera detta i gapet på grisen.
5. Gör ett ordentligt hål i rumpan på grisen.

6. Rulla ut 4 grams biten till en lång avlång droppe, tyck ner
den i hålet och snurra till så att det ser ut som en liten knorr!
(O.b.s tänk på att knorren måste stå upp, det är ett täcken på en 
glad gris, det är ett måste!)
                                       
                                            7. Gör sedan två rejäla hål till öronen.
                             Ta sedan 8 grams biten och dela på två.           Rulla till klot och forma sedan bitarna så de är konformade åt båda hållen, tryck ner ena konen i hålet. Pressa den andra konen lite lätt mellan tummen och pekfingret och forma till ett öra. Det är lättast att rulla en i vardera hand, trycka i och forma båda öronen samtidigt. Precis som med knorren är viktigt att öronspetsen lutar lite framåt som är ännu ett tecken på en glad gris! 
                                              
                                             
           
                                        8. Ögonen -  om man inte har redskap
                        kan man dela ett sugrör som man kan markera 
                                             ögonen med. 

                                         
                                         9. Markera benen och skinkorna.
                                         
                                         
                                         
                                 10. Njut av din fina gris som du har gjort!
                           Doppa bakdelen av grisen i choklad. 
                           Man kan även spritsa kristyr till ögon
                           och försiktigt lägga en liten choklad prick
                           mitt i ögat!  Sen är de klarrt! 

2 kommentarer: