måndag 28 januari 2013

Nötfri Buddapeststubbe 

Om man själv är nötallergier eller har någon i sin närhet som inte tål nötter är det tråkigt att man inte kan äta allt, då är detta ett perfekt alternativ på en festlig och god bakelse. 

Ingredienser: 
- 5 st äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- 200 gram malna solroskärnor
- 1,5 vaniljkrämspulver
- 4 dl vispgrädde
-  en burk mendariner ( 400 gram ) 

Till garnering :
- 100 gram mörk/ljus choklad

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka/mal solroskärnorna. 
3. Vispa äggvitorna med låg fart några minuter med elvisp i en stor bunke. Öka farten och vispa till ett vitt skum.
4. Tillsätt sockret och vispa till ett hårt skum (maräng).
5. Vänd ner solroskärnorna och blanda i vaniljkrämspulvret.
6. Lägg ett pakplåtspapper i en långpanna och bred ut marängen i ett jämt lager.
7. Grädda marängen mitt i ugnen i 15 minuter tills marängbotten fått färg.
8. Ta ut och låt svalna helt.
9. Vänd försiktigt upp och ner på ett annat bakplåtspapper. Lossa pappret från botten försiktigt och vänd upp på ett ytterligare bakplåtspapper eller en bricka. 
10. Vispa grädden hård och bred över bottnen (spara lite till ganering) och fördela mandarinerna (spara några bitar till ganering )och rulla ihop som en rulltårta.
11. Bryt chokladen och smält den i en skål. Ringa sedan över och kom på ditt eget mönster. 
12. Ganera gärna med grädde och mandariner om man vill, annars kan man bara ha den ringlade chokladen och pudra över lite florsocker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar