onsdag 5 december 2012

Farligt god Granola ( recept från vår grannOla )

ca 20 portioner 
ung: 175 grader

Ingredienser: 
8 dl havregryn ( kan också ta rågflingor eller någon annan grynblandning)
2 dl kruskakli eller veterkli
2 dl pumpafrön/solroskärnor eller blandat
1 dl linfrön
2 dl grovhackade nötter ( ta dina favoriter eller solroskänor om du inte tål nötter ) 

2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma 
1 tsk vanlijsocker
1 dl farinsocker eller musovadosocker
1 dl sirap ( halvera både socker och sirap mängden för ökad nyttighetsfaktor )
1 dl solrosolja eller valfri vegitabilisk olja
1 msk honung
150-200 g torkad frukt ( tex. tranbär, aprikoser, russin ) 

Gör så här: 

-Blanda gryn, kli, frön och nötter ( eller solroskärnor ) i en stor bunke. 
- Ta sedan fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. 
- Värm sedan blandningen varsamt under omrörning i några minuter, det ska inte koka utan bara smältas ihop. 
- Häll sedan blandningen över allt det torra i bunken och blanda ordentligt.
- Täck två plåtar med bakplåtspapper och täck ut blandningen på två plåtar och rosta i ugnen på 175 grader i ca 30 min, rör om minst tre gånger under tiden. ( den bränns lätt så håll koll )
- Granolan är klar när den är lätt gyllenbrun, men om du vill ha den extra knaprig så kan man ha den inne längre.


- Ta ut plåtarna och låt dom svalna lite, häll sedan på den torkade frukten rör om och förvara i lufttät burk. Den håller i ca 2 veckor, om det nu finns nått kvar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar