onsdag 5 december 2012

NOVEMBER TÅRTA (OBS GÅR EJ ATT GÖRA I DECEMBER)

Tårtbotten:
3 st ägg 
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Vaniljgrädde:
0,8 dl socker (nästan en hel dl)
1 & 1/2 msk majsstärkelse
1 & 1/2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
5 dl grädde 

Fyllning:
Blåbärssylt
2-3 dl marsankräm

Gör så här:

TÅRTBOTTEN:

- Sätt ugnen på 175 grader.
- Använd en 2 liters sockerkaksform och bröa den.
- Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
- Blanda mjölet med bakpulvret, tillsätt sedan vattnet och mjölblandningen i äggsmeten ( ta lite i taget ).        Vänd försiktigt ner ingredienserna med en slickepott.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min, (ta ut den när den ser bra ut, alltså när provstickan kommer ut torr)
- Låt svalna
- Börja med vaniljgrädden

VANILJGRÄDDE: 
- Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull
- Vispa ner mjölken
- Koka upp på svag värme under vispning till en tjock kräm.
- Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret.
- Ställ in i kylen och låt kallna helt.
- Vispa grädden, blanda ca 1/5 med den kalla vaniljkrämen, blanda sedan ner resten av grädden.

MONTERING:
- Dela tårtbotten i tre delar.
- Lägg dom två översta delarna åt sidan och vänd på den nedre så att "undersidan" kommer uppåt.
- Bred sedan på marsankrämen, ca 1 cm tjockt.












- Lägg på den översta delen av tårtbotten (forma och tryck till lite grann) och bred på ett lagom tunt lager med blåbärssylt.
- Stryk på nästan all vaniljgrädde kupolformat ovanpå blåbärssylten.














- Lägg sedan på den mellersta delen av tårtbotten. 


















- Stryk upp tårtan med resterande vaniljgrädde.








- Kavla ut marsipanen till 3mm och forma till löv. Dekorera  tårtan nedifrån och upp med bladen så att tårtan blir helt täckt.
- Dekorera med valfri dekoration.



















2 kommentarer: