onsdag 12 december 2012

Knäck
Knäck är ett populärt julgodis för hela familjen. Det går lika fort att koka ihop som att förtära. Dessutom fungerar det utmärkt som julpresent.

Här kommer några tips:
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar. 
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

För alla

Knäcken är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risersättning. Använd mjölkfritt matfett.



Chokladknäck (ca 60 st)
Ingredienser
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 msk smör

Gör såhär:
- Blanda socker, vispgrädde, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull.
- Koka utan lock till smeten klarar kulprovet, eller koka tills smeten är 125°C. Rör om då och då.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills det smält. 
- Fördela smeten i knäckformar. Låt svalna. Förvara kylt. Knäcken går även bra att frysa. 


Knäckkola (ca 50 st)
Ingredienser
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
3 msk hackad sötmandel

Gör såhär:
- Blanda socker, vispgrädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.
- Koka till 125°C (ca 15-20min) Alternativt tills smeten klarar kulprovet.
- Ta bort kastrullen från värmen och rör i smör och mandel.
- Häll upp smeten i knäckformarna. Låt svalna. Förvara kylt. Knäcken går även bra att frysa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar